Blog:

Na co si dát pozor před započetím psaní BP/DP?

Už jste si vybrali téma bakalářské nebo diplomové práce (nebo Vám bylo přiděleno) a máte pokyn, abyste začali pracovat? Ovšem než začnete, je vhodné si tzv. připravit půdu pod nohama. Jako první je vhodné se zamyslet nad cílem práce (pokud Vám nebyl stanoven), tedy co je záměrem Vaší práce? Je to dokázat či vyvrátit nějaké tvrzení nebo předpoklad? Chcete jen shrnout dosavadní zkušenosti a výzkumy? Nebo chcete v práci přijít s něčím novým a převratným? To všechno podstatně ovlivňuje Vaši další práci a podobu celé práce i nároky kladené na její kvalitu (např. na práci s literaturou).

Jako další velmi důležitou věc doporučuji si dopředu zjistit, jestli jsou k dispozici nějaké zdroje k naplnění cíle Vaší práce. Zabýval se už tématem někdo před Vámi? Je dost možné, že zejména k některým tématům najdete literaturu pouze zahraniční. To může být pro někoho velkou komplikací a rapidně to zvýší čas potřebný ke zpracování práce. Druhým zlomovým bodem mohou být data k výzkumu. Budete je schopni získat? Jsou volně dostupná, nebo o ně budete muset složitě žádat? Není ani výjimkou, že se stane, že po napsání teoretické části zjistíte, že data, se kterými chcete pracovat, nejsou dostupná, jsou neúplná apod. Toto je velmi nemilá situace a ne ojediněle končí tím, že musíte začínat úplně od začátku s jiným tématem závěrečné práce.

Až si ujasníte cíl bakalářské/diplomové práce a ujistíte se, že budete mít z čeho čerpat informace, je vhodné tomu přizpůsobit osnovu. To není někdy jednoduché, proto je vhodné si nejprve zkusit najít nějaké závěrečné práce na podobné téma nebo zjistit, jak dané téma řešili jiní autoři před Vámi – samozřejmě jen jako inspiraci. Navrhněte si tedy osnovu a znovu se zeptejte, jestli je v ní vše podstatné a důležité. Je vhodné si i stručně dopředu ke každému bodu napsat, co by měl obsahovat. A nakonec, ještě než začnete zpracovávat zdroje, ještě doporučuji vše zkonzultovat s vedoucím práce, neboť on je ten, kdo Vám tu práci bude hodnotit. Ačkoliv je cílem bakalářské i diplomové práce prokázat schopnost samostatné práce, je lepší mít jistotu, že jdete správným směrem. Pokud s Vámi Váš vedoucí nekomunikuje nebo Vám neumí poradit, využijte našeho poradenství s tvorbou a koncipováním závěrečné práce na seminarkybezprace.cz.


Klientská sekce

Anonymní objednávka

a komunikace se zpracovatelem Po přihlášení do klientské sekce můžete v detailu objednávky komunikovat přímo se zpracovatelem Vaší zakázky. Formou chatu jednoduše pošlete připomínky, dotazy, přílohy, vše oboustranně anonymně. Můžete zde také poslat dotaz administrátorovi.

Kontaktujte nás

Napište nám

Reference

Zjistěte, co si o nás myslí naši klienti

Napsat vlastní referenci