Blog:

Chyby při studiu a jak se jim vyvarovat?

Dostali jste se na vysokou školu a už se těšíte na studentský život, večírky a společenské akce? Určitě Vás čeká plno dobrodružství, ovšem co učení? Studium na vysoké škole už není to samé co na gymnáziu nebo jiné střední škole. Na vysoké škole už se o Vás nikdo nestará, neřekne Vám na co se připravit a na co dát pozor, kde máte být apod. Studium na vysoké škole prověří Vaši samostatnost, zodpovědnost a také schopnost organizace práce.

Určitě se vyplatí si na vysoké škole vytvořit „známosti“, které Vám pomohou se orientovat ve studiu, studijních plánech, přípravě na zkoušky apod. Mnohdy si studenti různých oborů vytvoří skupiny na Facebooku či jiné sociální síti, kde se sdílí studijní materiály, zkušenosti s různými vyučujícími a třeba i podoby minulých testů a zkoušek, což se vždy hodí. Nepodceňujte ani webové stránky školy či studijního oddělení, zjistěte si hlavně, kdy a jak probíhají zápisy různých předmětů a jak se přihlašuje na zkoušky.

V prvním ročníku Vás může zaskočit zkouškové období. Ne každý se „umí učit“. Na vysoké škole se obvykle nepíšou průběžné testy. Během semestru si většinou užíváte bezstarostný život, ovšem zkouškové období pro Vás může znamenat třeba 6 zkoušek během jednoho měsíce. V prvním ročníku to může být hodně náročné a člověku chvíli trvá, než si na takové tempo zvykne. Raději si tedy na to dejte pozor a zkuste si vymezit dostatek času a rozdělit si zkoušky tak, abyste to zvládli.

Zkoušky celkově Vás mohou potrápit v každém ročníku, takže se nevyplácí nechávat vše na poslední chvíli. Doporučuji také nenechávat nejtěžší zkoušky až na konec zkouškového období. Prvním důvodem je riziko nutnosti opakovat zkoušku a druhým je pak to, že po měsíčním intenzivním učení už budete unavení a vyčerpaní.

Samostatnou kapitolou je pak bakalářská a diplomová práce. Zejména pokud píšete bakalářskou práci, nemusíte vědět, co Vás čeká. Už během studia zkuste přemýšlet, který předmět Vás nejvíce bavil a co my mohlo být tématem Vaší závěrečné práce. Přemýšlejte i o vedoucím práce a zkuste si od studentů zjistit, jaké s ním mají zkušenosti při vedení závěrečných prací – stará se o své studenty nebo jsou pro něj spíše přítěží? Dopředu si ověřte, že budou k dispozici data, která musíte v práci zpracovat a také, jestli seženete nějaké zdroje! Pokud jste na střední škole nepsali žádné seminární práce a Vaše znalosti práce s počítačem nejsou na valné úrovni (užívání Facebooku se nepočítá), budete se to muset doučit. Vysoká škola si zkrátka žádá jistou úroveň, za ručičku Vás zde nikdo vodit nebude, a tak se klidně může stát, že Vám profesor práci vrátí, protože tam máte gramatické chyby, použil jste k psaní Wikipedii nebo neumíte text zarovnat do bloku.


Klientská sekce

Anonymní objednávka

a komunikace se zpracovatelem Po přihlášení do klientské sekce můžete v detailu objednávky komunikovat přímo se zpracovatelem Vaší zakázky. Formou chatu jednoduše pošlete připomínky, dotazy, přílohy, vše oboustranně anonymně. Můžete zde také poslat dotaz administrátorovi.

Kontaktujte nás

Napište nám

Reference

Zjistěte, co si o nás myslí naši klienti

Napsat vlastní referenci